Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1942/27745
Title: vaklab: torenkamer
Contributors/Performers: WUYTENS, Karen 
Issue Date: 2018
Abstract: Bokrijk diende een EFRO-project in voor oa. de ontwikkeling en concrete realisatie van Vaklab. VAKlab is het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk rond vakmanschap en ondernemerschap. Ze begeleiden makers, studenten, starters en ondernemers in het realiseren van dromen en ambities. Samen met partners als PXL-MAD versterken en ontwikkelen ze hedendaags vakmanschap als een meerwaarde voor de economie en andere sectoren. VAKlab ontwikkelt een fysieke en digitale ontmoetingsplek om kennis en expertise rond vakmanschap en ondernemerschap op te bouwen, te borgen en te ontsluiten. Hierbij hoort ook de creatie van een database gekoppeld aan een online platform dat het brede publiek in contact brengt met vakmensen van vandaag. VAKlab profileert zich bovendien als een ‘open huis’ waar de diverse doelgroepen zich thuis kunnen voelen. Vaklab wordt gehuisvestigd in het Kasteel van Bokrijk. Via een wedstrijd van toenmalig Design Vlaanderen (nu Flanders DC) werd ik als 1 van de 9 ontwerpers geselecteerd om het kasteel in te richten, in de visie van Vaklab, een weerspiegeling van eigentijds vakmanschap. 9 toonaangevende makers tekenden onder curatorschap van Bart Lens een vernieuwende inrichting uit die zowel verleden als toekomst in zich draagt. De ontworpen meubels en producten geven een frisse kijk op historische waarden en tradities en ze combineren functionaliteit en flexibiliteit met vakmanschap en technologie. Op regelmatige tijdstippen kwamen we met de ontwerpers samen en bespraken we in groep de verschillende functies van de ruimtes en de ontwerpen die daarvoor ingezet konden worden. Uiteindelijk namen alle ontwerpers een ontwerp voor hun rekening. Ik ontwikkelde een concept voor de torenkamer.
Keywords: vaklab, crafts, afro, provincie limburg, leder, ontwerpers
Document URI: http://hdl.handle.net/1942/27745
Discipline: design en architectuur
Research Context: post-doc
Impact Description: Het tussentijds resultaat (enkele prototypes, het gevisualiseerde ontwerpproces, …) dat getoond werd op Interieur Kortrijk, werd breed verspreid over allerlei sociale media. Van elke ontwerp werd een postkaart gemaakt. Voor de stand van Interieur werd een boek ontworpen waarin het proces van de verschillende ontwerpers en makers via beeldmateriaal, materialen, … getoond werd. N.a.v. de opening van Vaklab werd er een nieuw magazine uitgebracht waarin het verhaal van Vaklab, het proces van deze totstandkoming en de kruisbestuiving tussen de ontwerpers is neergeschreven. Luc Daelemans nam hiervoor foto’s. Tijdens de opening werd ook volgend filmpje getoond: https://www.youtube.com/watch?v=inZ0gVpwPH0&t=3s Werking van Vaklab en betrokken partijen: www.vaklab.be Resultaat zichtbaar op website en via sociale media van de ontwerper verspreid. Resultaat opgenomen in nieuwsbrief PXL-MAD. Algemene communicatie onderzoeksresultaten post-doc in dit onderzoeksverslag. De opstelling van de torenkamer is een blijvende opstelling. Door het formaat van de kamer is deze goed inzetbaar voor intieme gesprekken tussen enkele personen. Het vaklab zet deze ruimte dan ook in voor één op één gesprekken in hun dagelijkse werking. Het kasteel is vrij toegankelijk op weekdagen voor het brede publiek. - N.a.v. de opening van Vaklab werd aan de 9 ontwerpers gevraagd een multiple te ontwerpen dat de bezoekers als aandenken mee naar huis zouden krijgen. Gezien de tijdspanne tussen de vraag van de opdrachtgever en de opening en gezien het beperkte budget werd dit een mooie uitdaging. Om in dergelijke vragen ook voldoende mijn eigen ontwerpmethode te gebruiken en tevens verder te ontwikkelen en dit bovendien te doen in mijn kenmerkende vormentaal, koos ik ervoor een lederen product te ontwikkelen waarbij kleine ingrepen de functie bepaalden. Bovendien wou ik een functioneel ontwerp ontwikkelen voor de vakman. Het resultaat is de Etui, een pennenrol voor 3 pennen/potloden met atypische insnijdingen die een grafisch beeld opleveren. - Door het nauwe contact met verschillende medewerkers van Bokrijk en meer specifiek met Vaklab, ontstond de vraag om afgestudeerde masters uit te nodigen hun eindproject en het daarbij horende traject te tonen tijdens de zomer van Bokrijk als betalende vakantiejob. Vaklab kwam zich voorstellen en verschillende studenten stelden zich kandidaat. Twee studenten Juweelontwerp werden geselecteerd (Selien Lips en Eva Schrooten) - Door de samenwerking met studio Segers tijdens het Vaklabproject besloten we nog een ontwerp samen te ontwikkelen volgens het holistisch ontwerpmodel voor een externe firma, nl XL BOOM. Dit ontwerp zit nog in de beginfase (ontwerptekeningen eerste maal besproken met opdrachtgever).
Related Info: Vzw Bokrijk (Vaklab), Karen Wuytens (in team van ontwerpers: Martine Gyselbrecht, Casimir, Stefan Peters, Wim & Bob Segers, Ick Reuvis & Jeff Rutten, Frits Jeuris, Vladimir Slavov, Davy Grosemans en Karen Wuytens). VAKlab komt tot stand dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en Provincie Limburg.
Category: AOR
Type: Artistic/designerly creation
Appears in Collections:Artistic/designerly creations

Show full item record

Page view(s)

44
checked on Sep 10, 2023

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.