Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1942/32256
Title: | De sociale acceptatie van biogebaseerde kleurstoffen in Limburg | Authors: | Carmans, Silvie | Advisors: | MALINA, Robert VAN SCHOUBROECK, Sophie |
Issue Date: | 2020 | Publisher: | UHasselt | Abstract: | Kleurstoffen worden als additief toegevoegd aan levensmiddelen om voeding aantrekkelijker te maken. Er bestaan synthetische kleurstoffen die op chemische manier geproduceerd worden en kleurstoffen met een natuurlijke oorsprong of met andere woorden biogebaseerde kleurstoffen. Deze laatste groep kan op basis zijn van diverse grondstoffen zoals planten, dieren (insecten), micro-organismen en microalgen. In deze masterproef wordt een onderzoek gevoerd naar de sociale acceptatie van biogebaseerde kleurstoffen in Limburg. Hiermee wordt er getracht de literatuur omtrent sociale duurzaamheid aan te vullen. Het onderzoek wordt gevoerd aan de hand van een discreet keuze-experiment. Het empirisch gedeelte van het onderzoek wordt uitgevoerd door middel van een gevalsstudie met betrekking tot het toevoegen van kleurstoffen aan yoghurt. Er wordt nagegaan in welke mate een bepaalde grondstof een invloed heeft op het nut van de toegevoegde kleurstof aan yoghurt voor consumenten. De conclusie is dat er wel degelijk een marktacceptatie is voor kleurstoffen op basis van groenten. Daarnaast verkiezen consumenten wel de synthetische kleurstof boven kleurstoffen op basis van insecten. Er is dus geen algemene acceptatie voor natuurlijke kleurstoffen. Dit toont aan dat consumenten natuurlijke kleurstoffen beschouwen als een heterogeen product omdat ze duidelijk een onderscheid maken tussen kleurstoffen op plantaardige en dierlijke basis. | Notes: | master in de toegepaste economische wetenschappen-beleidsmanagement | Document URI: | http://hdl.handle.net/1942/32256 | Category: | T2 | Type: | Theses and Dissertations |
Appears in Collections: | Master theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
8b73d034-4339-4982-b3b5-dd750d01a2bd.pdf | 1.71 MB | Adobe PDF | View/Open |
Page view(s)
60
checked on Sep 14, 2023
Download(s)
44
checked on Sep 14, 2023
Google ScholarTM
Check
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.