Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1942/47268
Title: Beïnvloeden de zintuiglijke eigenschappen van mycelium materialen de gebruikerservaring en daarmee de toepassing binnen interieurarchitectuur?
Authors: Vochten, Steffi
Advisors: FIRMAN, Peter
Issue Date: 2025
Publisher: UHasselt
Abstract: Deze masterproef onderzoekt hoe mensen myceliummaterialen ervaren via hun zintuigen, en wat dat betekent voor het gebruik ervan in interieurarchitectuur. Mycelium is een duurzaam, natuurlijk materiaal dat lokaal gekweekt kan worden, composteerbaar is en weinig energie vraagt om te maken. Het ziet er bijzonder uit, voelt vezelig aan en heeft een uitgesproken geur. Toch is er nog weinig bekend over hoe deze zintuiglijke eigenschappen invloed hebben op hoe mensen het materiaal ervaren. Het onderzoek bestaat uit drie delen. Eerst wordt mycelium bestudeerd vanuit de literatuur: wat het precies is, welke eigenschappen het heeft en hoe het gebruikt kan worden in ontwerp. Daarna worden vier bestaande projecten geanalyseerd waarbij het materiaal al werd toegepast, met aandacht voor de ervaring van de gebruiker. Tot slot werd in een praktijkonderzoek getest hoe mensen reageren op zelfgekweekte myceliumstalen, waarbij geur, uitzicht en tast centraal stonden. Uit de resultaten blijkt dat de zintuiglijke eigenschappen van mycelium een belangrijke rol spelen in hoe mensen het materiaal waarderen. Vooral geur en textuur blijken doorslaggevend. Een aangename ervaring kan leiden tot meer interesse in het gebruik van mycelium, terwijl onaangename of onverwachte prikkels net tot twijfel kunnen leiden. Zintuiglijke beleving blijkt dus essentieel bij het ontwerpen met dit nieuwe, duurzame materiaal.
Notes: master in de interieurarchitectuur
Document URI: http://hdl.handle.net/1942/47268
Category: T2
Type: Theses and Dissertations
Appears in Collections:Master theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
33dfe7bb-ee9d-4043-87eb-c22b25819f8f.pdf39.84 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.