Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/1942/22356
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | PAULS, Liesbet | - |
dc.contributor.advisor | VAN DE WEYER, Emilie | - |
dc.contributor.advisor | DAMM, Hanne | - |
dc.contributor.author | Meijen, Pär | - |
dc.date.accessioned | 2016-09-29T17:59:42Z | - |
dc.date.available | 2016-09-29T17:59:42Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/1942/22356 | - |
dc.description.abstract | Het fruitverwerkend bedrijf Konings in Zonhoven ontwikkelt in haar laboratorium voortdurend nieuwe methoden om de kwaliteit van hun vruchtensappen en ciders te onderzoeken en verbeteren. Een goede kennis van de samenstelling van de producten is immers essentieel. Het doel van deze masterproef is om analysemethoden te ontwikkelen voor een aantal componenten zoals galacturonzuur, sorbitol, appelzuur en citroenzuur die momenteel niet geanalyseerd worden, of waarvan de externe analyses te duur en tijdrovend zijn. De nieuwe methoden moeten aan een aantal eisen voldoen. Ten eerste verwacht Konings een accurate bepaling van de beoogde componenten, dat wil zeggen een juistheid nabij de 100% en een zo laag mogelijke standaardafwijking. Ten tweede moet de kostprijs van deze nieuwe methoden lager zijn dan die van de externe analyses. Ten slotte moeten de analyses snel en eenvoudig uitvoerbaar zijn door de laboranten. Om deze redenen werd gekozen voor een geautomatiseerde spectrofotometer, de Thermo Scientific Gallery. Enzymatische analysemethodes voor galacturonzuur, sorbitol, citroenzuur en appelzuur werden geoptimaliseerd voor gebruik met de Gallery analyzer en vervolgens gevalideerd. Uit de validatie blijkt dat de methoden voor galacturonzuur, appelzuur, citroenzuur en sorbitol een reproduceerbaarheid en juistheid hebben die vergelijkbaar zijn met andere testen. Daarnaast bedraagt de kost per analyse slechts 10 tot 20 eurocent en duren de analyses slechts enkele minuten. | - |
dc.format.mimetype | Application/pdf | - |
dc.language | nl | - |
dc.publisher | UHasselt | - |
dc.title | Ontwikkeling en validatie van colorimetrische methoden voor de bepaling van kwaliteitsparameters van vruchtensappen en ciders met de Thermo Scientific Gallery | - |
dc.type | Theses and Dissertations | - |
local.bibliographicCitation.jcat | T2 | - |
dc.description.notes | master in de industriële wetenschappen: biochemie | - |
local.type.specified | Master thesis | - |
item.fulltext | With Fulltext | - |
item.accessRights | Open Access | - |
item.contributor | Meijen, Pär | - |
item.fullcitation | Meijen, Pär (2016) Ontwikkeling en validatie van colorimetrische methoden voor de bepaling van kwaliteitsparameters van vruchtensappen en ciders met de Thermo Scientific Gallery. | - |
Appears in Collections: | Master theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
14386572015H52.pdf | 1.35 MB | Adobe PDF | View/Open | |
14386572015H52p.pdf | 611.73 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.