Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1942/35238
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorUMANS, Ine
dc.contributor.authorNelis, Wouter
dc.date.accessioned2021-09-13T13:04:29Z-
dc.date.available2021-09-13T13:04:29Z-
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1942/35238-
dc.description.abstractDeze masterproef heeft tot doel om meer inzicht te scheppen in generatiewissels door uittredingsstijlen met verschillende kenmerken in verband te brengen. Een concepttheorie wordt ontwikkeld door de verschillende uittredingsstijlen te linken aan de invloed op het bedrijf en de nieuwe CEO. Om een nieuwe theorie te ontwikkelen, neemt dit kwalitatief onderzoek acht interviews af bij verschillende KMO’s waar al minstens één generatiewissel gebeurd is. Ambassadeurschap met positief monarchisme is een mix tussen liefde voor het bedrijf en de wil om het familiebedrijf succesvol naar de volgende generatie over te dragen. Verder komt er in deze ideale uittredingsstijl een tweedracht. Enerzijds een eerder transformationele leiderschapsstijl waarbij de generatiewisseling een grotere persoonlijke impact heeft. Hierbij zaten de familiebedrijven door de generatiewisseling met een financiële last die weggewerkt moest worden vooraleer er aan innovatie kon gedaan worden. Deze innovaties en uitbreidingen zijn minder groot. Ze bleven grotendeels binnen de muren van het bestaande pand zonder serieuze innovatieve veranderingen. Anderzijds is er een eerder transactionele- en non-transactionele laissez-faire leiderschapsstijl met een lage persoonlijke impact op de nieuwe CEO. In deze gevallen is er geen financiële last door de generatiewissel, en werd er direct geïnnoveerd en uitgebreid op grote schaal. Ook later uitbreidingen en innovaties waren van substantiële aard.
dc.format.mimetypeApplication/pdf
dc.languagenl
dc.publisherUHasselt
dc.titleWelke invloed heeft de uittredingsstijl van de oude familiale CEO op het familiebedrijf en de nieuwe familiale CEO?
dc.typeTheses and Dissertations
local.bibliographicCitation.jcatT2
dc.description.notesmaster in de handelswetenschappen-accountancy, financiering en fiscaliteit
local.type.specifiedMaster thesis
item.fullcitationNelis, Wouter (2021) Welke invloed heeft de uittredingsstijl van de oude familiale CEO op het familiebedrijf en de nieuwe familiale CEO?.-
item.accessRightsOpen Access-
item.contributorNelis, Wouter-
item.fulltextWith Fulltext-
Appears in Collections:Master theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
894721b3-91e8-43a9-9c42-6f0aff3e3274.pdf945.59 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record

Page view(s)

102
checked on Nov 7, 2023

Download(s)

34
checked on Nov 7, 2023

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.