Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1942/36794
Title: Nederlandse voorstellen 'Wet overgang van onderneming in faillissement' - Wat met werknemersbescherming na Smallsteps en Plessers?
Authors: DE LEO, Frederik 
Issue Date: 2019
Publisher: Corporate Finance Lab
Abstract: Nederlandse voorstellen 'Wet overgang van onderneming in faillissement'-Wat met werknemersbescherming na Smallstep… https://corporatefinancelab.org/2019/06/03/nederlandse-voorstellen-wet-overgang-van-onderneming-in-faillissement-wat-met-werknemersbescher… 1/6 Op 29 mei 2019 verschenen de Nederlandse voorstellen voor een wet en ministeriële regeling "overgang van onderneming in faillissement". Die voorstellen zijn er gekomen naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in de zaak Smallsteps. Daarin werd geoordeeld dat de Nederlandse pre-packpraktijk niet richtlijnconform is. De Nederlandse voorstellen kunnen ter inspiratie dienen voor de Belgische wetgever bij het opstellen van een meer coherente en richtlijnconforme regelgeving inzake werknemersbescherming bij (i) de overdracht van een onderneming uit faillissement en (ii) de gerechtelijke reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag (hierna: 'GROG'). *** Op 22 juni 2017 heeft het Europees Hof van Justitie in de zaak Smallsteps beslist dat de Nederlandse pre-packpraktijk niet valt onder de categorische uitzondering in artikel 5(1) van Richtlijn 2001/23/EG (hierna: de 'Richtlijn'). Dit wil zeggen dat bij een pre-pack overeenkomstig artikel 3 van de richtlijn principieel alle werknemers mee moeten overgaan van de vervreemder naar de verkrijger. De enige mogelijke uitzondering daarop is artikel 4 van de richtlijn: het ontslaan van werknemers blijft mogelijk omwille van redenen van economische, technische of organisatorische aard (de zgn. ETO-redenen).
Document URI: http://hdl.handle.net/1942/36794
Link to publication/dataset: https://corporatefinancelab.org/2019/06/03/nederlandse-voorstellen-wet-overgang-van-onderneming-in-faillissement-wat-met-werknemersbescherming-na-smallsteps-en-plessers/
Category: O
Type: Other
Appears in Collections:Research publications

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NEDERL_1.PDF.pdfPublished version153.82 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

22
checked on Aug 8, 2022

Download(s)

4
checked on Aug 8, 2022

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.