Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1942/37358
Title: De hybriditeit van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden: geklemd tussen publiek en privaat, tussen overheid en onderneming.
Authors: DECOCK, Marie 
Advisors: Van Garsse, Steven
De Becker, Alexander
Issue Date: 2022
Other: Er is ook een gepubliceerde versie (uitgegeven door die Keure): https://www.diekeure.be/nl-be/professional/13430/intergemeentelijke-samenwerking.
Document URI: http://hdl.handle.net/1942/37358
Rights: KERNWOORDEN: Bestuurlijk organisatierecht, (economisch) bestuursrecht; gemeenterecht; lokale besturen; intergemeentelijke samenwerking; wisselwerking publiek- en privaatrecht. Twee of meer gemeenten kunnen intergemeentelijke samenwerkingsverbanden oprichten met het oog op de gemeenschappelijke behartiging van doelstellingen van gemeentelijk belang. Kenmerkend aan intergemeentelijke samenwerkingsverbanden is dat het hybride creaties zijn: ze zijn geklemd tussen publiek- en privaatrecht en tussen overheid en onderneming. Precies die hybriditeit van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden maakt het voorwerp uit van dit onderzoek. Is die klemming tussen publiek- en privaatrecht en tussen overheid en onderneming er altijd al geweest en hoe is die ontstaan? In welke mate zijn intergemeentelijke samenwerkingsverbanden vandaag hybride en waarom? Welke problemen veroorzaakt die klemming? Tot slot, welke oplossingen kunnen die klemming werkbaar maken? Uit, enerzijds, een rechtshistorisch onderzoek en, anderzijds, een analyse en evaluatie van de bestaande organieke regelgeving omtrent intergemeentelijke samenwerking blijkt dat de hybriditeit van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden moeilijkheden veroorzaakt. Het organiek kader omtrent intergemeentelijke samenwerking dat zijn oorsprong vindt in 1922 – en dus precies honderd jaar geleden werd aangenomen – is immers niet fundamenteel herdacht en dus ook niet mee geëvolueerd met juridische en maatschappelijk evoluties van de afgelopen decennia zoals de toenadering tussen 'de overheid' en 'de onderneming', het federaliseringsproces, de toenemende economische rol van de overheid en de Europeanisering. Het samengaan van, enerzijds, deze maatschappelijke en juridische ontwikkelingen en, anderzijds, de standvastigheid van de hybride organieke regelgeving leidt intussen tot moeilijkheden en problemen. Schandalen en rechtsonzekerheid wijzen op de nood aan remediëring. Via krachtlijnen en een menu aan aanbevelingen beoogt dit onderzoek de aanzet te zijn voor een moderne, toekomstbestendige intercommunalisatie die is aangepast aan de noden van 21ste eeuw en waarbij er een duurzaam evenwicht wordt gevonden tussen traditionele en economische overheidstaken. Functionele differentiatie en uniformiteit vormen volgens mij het beste antwoord op de hybriditeit van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.
Category: T1
Type: Theses and Dissertations
Appears in Collections:Research publications

Show full item record

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.