Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1942/43886
Title: Ontwikkeling van een snelle methode om de substraatkwaliteit voor frambozen te beoordelen
Authors: Kinnart, Elise
Advisors: SNIEGOWSKI, Kristel
KERBUSCH, Alexander
Issue Date: 2024
Publisher: UHasselt
Abstract: Dit onderzoek focust op turfvrije substraten voor herfstframbozen. Door de CO₂- en CH₄-uitstoot bij veenontginning staat het gebruik van turf onder druk. Het evalueren van substraten vergt veel tijd en ruimte, waardoor er nood is aan een snelle analysemethode om de substraatkwaliteit te beoordelen. Het doel is om een analysemethode te ontwikkelen om de substraatkwaliteit voor frambozen te beoordelen door de fysico-chemische eigenschappen te identificeren die de kwaliteit het meest beïnvloeden. De invloed van deze parameters op de substraatkwaliteit en plantengroei, alsook het effect van substraten op frambozenplanten bij water- en bemestingsvermindering, werden onderzocht. De fysico-chemische eigenschappen van drie commerciële substraten met verschillende turffracties (40, 35 en 0%) werden getest, zoals bulkdichtheid, porositeit, nutriëntenabsorptie, hydrofobiciteit en zwel- en krimpgedrag. Daarnaast werden de zuurbuffering, kans op N-immobilisatie en biologische stabiliteit van de substraatcomponenten bepaald. De plantengroei van frambozen en de deficiëntiesymptomen bij water- en bemestingsvermindering werden ook opgevolgd. Algemeen scoort het turfvrije substraat het beste, wat aangeeft dat turfvrije substraten geschikt zijn voor frambozenteelt. De belangrijkste fysico-chemische eigenschappen die de substraatkwaliteit verklaren, zijn deeltjesgrootte, maximale krimp, nutriëntenabsorptie en watervasthoudingscapaciteit. Deze eigenschappen kunnen de basis vormen van een snelle analysemethode om de substraatkwaliteit te bepalen.
Notes: master in de industriële wetenschappen: chemie
Document URI: http://hdl.handle.net/1942/43886
Category: T2
Type: Theses and Dissertations
Appears in Collections:Master theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
47578ec4-9713-490b-be5d-c327185bb59e.pdf97.06 MBAdobe PDFView/Open
b741d585-b3ed-4426-8f50-802ebb5c3170.pdf6.18 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.