Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1942/43947
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorVERBERK, Sanne
dc.contributor.advisorHENDRIKS, Jerome
dc.contributor.authorSmeets, Elke
dc.date.accessioned2024-09-13T07:52:53Z-
dc.date.available2024-09-13T07:52:53Z-
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1942/43947-
dc.description.abstractMultiple sclerose (MS) is een van de meest voorkomende demyeliniserende ziekten van het centrale zenuwstelsel (CZS), waarvoor geen effectieve behandeling bestaat. Een belangrijk kenmerk van MS is de vorming van demyeliniserende laesies waarin geïnfiltreerde macrofagen en CZS-residerende microglia accumuleren. Hoewel deze fagocyten neuroprotectieve eigenschappen kunnen vertonen door myeline debris op te ruimen, verandert langdurige ophoping van myeline-afgeleide lipiden hen naar een uiterlijk dat de ziekte verergert. De onderliggende mechanismen die deze fenotypische verandering bij MS beheersen, blijven onvoldoende begrepen. Onze recente bevindingen hebben verstoorde vetzuursynthese aangewezen als een fundamentele factor in deze fenotypische veranderingen. Met name de transcriptieniveaus van elongase (Elovl)1 waren significant verminderd na acute myeline-blootstelling in macrofagen. Daarom was het doel van deze studie om de rol van ELOVL1 bij het vormgeven van het fagocytenfenotype bij MS te verhelderen. Hier tonen we aan dat ELOVL1 inhibitie de inflammatoire en metabolische kenmerken van macrofagen verandert. Daarnaast veranderde ELOVL1 suppressie en inflammatoire activatie de expressie van Elovl2, 5, 6 en 7 in macrofagen. Bovendien leek ELOVL1 remming remyelinisatie te bevorderen in een ex vivo hersensectie-cultuur. Deze bevindingen geven aan dat ELOVL1-remming in fagocyten mogelijk een effectieve strategie kan zijn om remyelinisatie te bevorderen bij demyeliniserende aandoeningen zoals MS.
dc.format.mimetypeApplication/pdf
dc.languageen
dc.publishertUL
dc.titleThe good, the fat, the ugly: Elongation of long-chain fatty acids in control of lesion progression and repair in multiple sclerosis
dc.typeTheses and Dissertations
local.bibliographicCitation.jcatT2
dc.description.notesMaster of Biomedical Sciences-Molecular Mechanisms in Health and Disease
local.type.specifiedMaster thesis
item.fullcitationSmeets, Elke (2024) The good, the fat, the ugly: Elongation of long-chain fatty acids in control of lesion progression and repair in multiple sclerosis.-
item.fulltextWith Fulltext-
item.contributorSmeets, Elke-
item.accessRightsOpen Access-
Appears in Collections:Master theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
0d202afc-9c28-45d0-9721-ceaf2c84b713.pdf5.61 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.