Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1942/27092
Title: Evaluatie en optimalisatie van sealperformantie van kunststof topfilm- en traymaterialen bij sealen met verwarmde balken al dan niet met contaminatie
Authors: POETS, Ellen 
Advisors: PEETERS, Roos
Issue Date: 2018
Publisher: UHasselt
Abstract: Dit onderzoek maakt deel uit van het EVOCOSEAL-project dat het evalueren en optimaliseren van de sealperformantie van commerciële verpakkingsmaterialen beoogt wanneer er vervuilingen aanwezig zijn binnen de sealzone. Dit onderzoek focust op het sealen van een meerlaagse topfilm (PET-PE/EVOH/PE/PETG) en traymateriaal (APET) met warme lasbalken in aanwezigheid van vervuilingen (koffie, bloedpoeder, water, olie en bloed). Er worden karakterisatietesten uitgevoerd, die meer inzicht geven in de samenstelling van de materialen. Daarna wordt de performantie (sealsterkte en lekdichtheid) van de zuivere en vervuilde seals bestudeerd en wordt er een vergelijking gemaakt tussen vlakke materialen en gethermovormde materialen. De resultaten worden geëvalueerd en geoptimaliseerd zodat de optimale sealparameters (temperatuur, tijd en druk) bepaald kunnen worden. De resultaten van de materiaaltesten bevestigen de samenstelling en de specificaties van het materiaal. De resultaten van de evaluatie van de sealperformantie tonen aan dat elke vervuiling een eigen effect heeft op de sealperformantie en een eigen aanpak vereist voor het bereiken van een goede seal. De toegepaste methode voor het optimaliseren van de sealparameters en het maximaliseren van de sealsterkte is goed haalbaar en voordelig voor bedrijven, maar behoeft enkele aanpassingen. Tot slot blijkt dat thermovormen geen effect heeft op de sealsterkte van het APET-materiaal.
Notes: master in de industriële wetenschappen: verpakkingstechnologie
Document URI: http://hdl.handle.net/1942/27092
Category: T2
Type: Theses and Dissertations
Appears in Collections:Master theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
96415363-2cfe-49a2-9f96-1590ff7f13d9.pdf4.16 MBAdobe PDFView/Open
fd7592fa-3fd7-4d73-b2cd-9cef4c4975f8.pdf600.33 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

42
checked on Sep 28, 2023

Download(s)

36
checked on Sep 28, 2023

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.