Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1942/29457
Title: Microwave assisted roasting of sulphidic tailings
Authors: Lemmens, Vincent
Advisors: BRAEKEN, Leen
SPOOREN, Jeroen
EVERAERT, Maarten
Issue Date: 2019
Publisher: UHasselt
Abstract: Mijnbouw produceert grote hoeveelheden afval. Bijvoorbeeld sulfidische tailings, deze bevatten nog steeds waardevolle metalen zoals koper (Cu). Sulfidische tailings zijn een probleem voor het milieu omdat ze zure mijneffluenten afgeven die uitloging van metalen veroorzaken. Deze thesis trachtte twee afvalstromen uit de mijnbouw te combineren, nl. sulfidische tailing en carbonaat-rijk afvalgesteente, in een rooststap waarbij simultaan sulfidische mineralen geoxideerd werden en SO2 gas gefixeerd werd als sulfaten. Vervolgens werd de invloed van deze rooststap getest op de Cu uitloogbaarheid in een ammonia-oplossing. Als eerste werd de rooststap geoptimaliseerd in een conventionele oven (CF). Hierna werden de geoptimaliseerde condities getest in een microgolfoven (MW). De MW biedt een snellere en meer selectieve opwarming, en is bovendien energiezuiniger. Vaste stalen werden geanalyseerd via XRF en Q-XRD. Vervolgens werd er met ammonium uitgeloogd en de Cu extractie bepaald via ICP-OES. De gevormde hoeveelheid sulfaat (gefixeerde SO2) is het hoogst voor gerooste stalen op 500 °C in de CF. MW roosten bij 500 °C vertoont lagere sulfaatvorming, omdat FeS2 niet volledig geoxideerd is. Het meeste Cu is uitgeloogd voor stalen geroost op 500 °C, waarbij uitloging gedurende 3 h op 60 °C optimaal is. Deze studie toont aan dat toevoeging van afvalgesteente tijdens de rooststap de SO2 fixatie doet toenemen en dat de Cu recovery na MW roosten toeneemt, maar daalt na CF roosten met toenemend gehalte aan afvalgesteente.
Notes: master in de industriële wetenschappen: chemie
Document URI: http://hdl.handle.net/1942/29457
Category: T2
Type: Theses and Dissertations
Appears in Collections:Master theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ca33aa22-4bce-48d7-bd03-b46649abe798.pdf5.9 MBAdobe PDFView/Open
7eb113f7-2a60-4f61-86ec-5d7dd41ee683.pdf1.22 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

66
checked on Oct 30, 2023

Download(s)

58
checked on Oct 30, 2023

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.