Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1942/22353
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPEETERS, Adele-
dc.contributor.advisorDEPOORTERE, Inge-
dc.contributor.advisorSTEENSELS, Sandra-
dc.contributor.authorWillems, Marieke-
dc.date.accessioned2016-09-29T17:59:41Z-
dc.date.available2016-09-29T17:59:41Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/1942/22353-
dc.description.abstractObesitas is een ernstig gezondheidsprobleem. Artificiële zoetstoffen, zoals sucralose, worden toegevoegd aan de voeding om gewichtstoename te verhinderen maar het gunstig effect hiervan blijkt controversieel. Het gebruik van prebiotische zoetstoffen, zoals oligofructose (FOS) blijkt wel gewichtstoename te verminderen. Zoetstoffen activeren de zoetreceptoren. Deze receptoren zijn gekoppeld aan een smaak G-proteïne, '-gustducine. Ze zijn aanwezig op de tong, maar ook op entero-endocriene cellen in het gastro-intestinaal stelsel. Zo kunnen zoetstoffen het secreteren van honger- en verzadigingshormonen (ghreline, GLP-1 en PYY) beïnvloeden en de energiehuishouding regelen. Deze studie onderzoekt of sucralose of FOS op lange termijn gewichtstoename kunnen verhinderen, door de secretie van darmhormonen te moduleren. Verder wordt nagegaan of zoet- en korteketenvetzuurreceptoren hierin een rol spelen door gebruik te maken van wildtype (WT) en '-gustducine knockout ('-gust-/-) muizen. WT en '-gust-/- muizen, op een hoogvetdieet werden dagelijks gegaveerd met FOS, sucralose (equizoet) of water gedurende 8 weken. Lichaamsgewicht en voedselinname werden opgevolgd. Elementen van de smaaktransductiecascade en hormonen werden bepaald via RIA, ELISA, immunohistochemie en RT-PCR. FOS induceert een verminderde gewichtstoename, onafhankelijk van smaakreceptoren gekoppeld aan '-gustducine. In tegenstelling met de hypothese, stijgt ghreline en daalt GLP-1. Deze hormonen spelen dus geen rol in de verminderde gewichtstoename.-
dc.format.mimetypeApplication/pdf-
dc.languagenl-
dc.publisherUHasselt-
dc.titleEen vergelijkende studie naar het effect van artificiële en natuurlijke prebiotische zoetstoffen in de preventie van obesitas: rol van gastro-intestinale hormonen en nutriëntsensoren-
dc.typeTheses and Dissertations-
local.bibliographicCitation.jcatT2-
dc.description.notesmaster in de industriële wetenschappen: biochemie-
local.type.specifiedMaster thesis-
item.fulltextWith Fulltext-
item.accessRightsOpen Access-
item.contributorWillems, Marieke-
item.fullcitationWillems, Marieke (2016) Een vergelijkende studie naar het effect van artificiële en natuurlijke prebiotische zoetstoffen in de preventie van obesitas: rol van gastro-intestinale hormonen en nutriëntsensoren.-
Appears in Collections:Master theses
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
13350272015H52.pdf1.54 MBAdobe PDFView/Open
13350272015H52p.pdf631.13 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record

Page view(s)

18
checked on Nov 7, 2023

Download(s)

16
checked on Nov 7, 2023

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.